Ik lijk op deze foto een beetje op een strenge docent, vind ik zelf. En, heel eerlijk? Misschien was ik dat ook wel. Niet toen deze foto werd genomen (ik vertelde hier aan een lezer over het verhaal achter mijn boeken Smiley en Het penthouse). Maar wel toen ik begon met het geven van schrijftrainingen aan kennisprofessionals.
✍ Dat deed ik aan mijn collega's bij Kennisnet. Onze experts en adviseurs barstten van de waardevolle inhoudelijke kennis en ik wilde ze als hoofdredacteur heel graag leren die kennis op een toegankelijke, aansprekende manier op papier te zetten. En dus organiseerde ik eens in de zoveel tijd een schrijfklas vol tips & trucs en creatieve schrijfopdrachten.
❌ Ik wilde óók voorkomen dat er fouten in hun teksten zouden sluipen. Dus bestond een deel (weliswaar klein, maar toch) van mijn training uit het uitleggen van schrijfregels.
En precies dat doe ik inmiddels niet meer (tenzij een opdrachtgever er expliciet om vraagt). Want ja: het is belangrijk dat je op je website en in al je andere communicatie consistent bent in je spelling en aanspreekvormen (dus niet de ene keer 'jij' en dan weer 'u'). En ja: het is daarom zeer aan te raden een online schrijfwijzer te hebben waar iedereen bij kan, en die je steeds weer kunt aanvullen of wijzigen. En natuurlijk: het is heel fijn wanneer je een basisbegrip hebt van de Nederlandse grammaticaregels.
Maar: goed schrijven is geen kwestie van de regels kennen (!).
Aansprekend en authentiek schrijven is juist: je vrij voelen om je ervaringen en expertise op papier te zetten. Aansprekend en authentiek schrijven is ook: een verhaal leren en durven vertellen. Aansprekend en authentiek schrijven is vooral: je schrijftrauma van je afwerpen, die beperkende gedachte loslaten dat je niet kunt schrijven omdat je 'slecht bent in spelling en grammatica'.
Dus heb jij op je schouder nog altijd die strenge docent Nederlands die fluistert dat je nooit een zin met 'ik' mag beginnen? En ook niet met 'En' 😉? Denk je dat taal bestaat uit geboden en verboden?
💡 Onthoud dan voortaan dit:
1. Taalregels zijn veel flexibeler dan je denkt
2. Je zit niet meer op school, je bent zo vrij als een vogel!
3. Regels zijn er om gebroken te worden
P.S. En nee, natuurlijk wil je niets publiceren dat bol staan van de fouten. Maar schrijf nou eerst eens en check je tekst pas aan het eind! Daar heb je volop websites en (AI-)tools voor. Ik redigeer dagelijks teksten van anderen, dus ik controleer de hele dag door of iets nu eigenlijk mag of niet mag. En wat denk je? Negen van de tien keer is het antwoord van Onze Taal: kan beide.
Dank je wel / dankjewel voor je aandacht (en ja, dat mag dus gewoon allebei!!)
Weten wat ik je dan wél leer in mijn online schrijfcursus? Dat lees je hier: https://lnkd.in/egp75936