Boeken & magazines
Als zelfstandig hoofdredacteur en eindredacteur maak ik samen met creatieven uit mijn netwerk publicaties in opdracht.
Ontdek. Een nieuwe visie op taal. Met de wereld als basis.
Samen met Blink en een team van deskundigen, columnisten, redacteuren, fotografen, illustratoren en vormgevers maakte ik als hoofd- en eindredacteur dit boekje over ons taalonderwijs. Het bevat artikelen die je laten nadenken over de samenhang tussen wereldoriëntatie, lezen en taal. Vakken die leerlingen nu vaak los krijgen aangeboden, maar die in de visie van Blink een logisch geheel kunnen vormen. Want leren over de wereld is de basis van goed taal- en leesonderwijs. Het boekje is gratis te bestellen via: blink.nl/visie.
Oplage: 5000 ex.
Zeven
Voor Noordhoff maakte ik – samen met een creatief team – het magazine Zeven, over taal en lezen binnen het vak Nederlands. Een magazine vol interviews (met leerlingen, docenten en taalexperts) en achtergrondartikelen, een column van Aaf Brandt Corstius, een gesprek met Anna Woltz, prachtfoto's van Martijn van de Griendt en Ester Gebuis en nog veel meer.
Oplage: 7000 ex.
Slavernij en nu?
Het magazine Slavernij en nu? van het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff gaat over slavernij en hedendaags racisme. De verhalen worden verteld door een inclusieve groep schrijvers en fotografen. Het werd verspreid onder leerlingen in groep 7/8 en de brugklas op alle scholen in Nederland en op Curaçao. Ik was eindredacteur en coördinator van het magazine.
Oplage: 280.000 ex.
Lucas Leest
Lucas Leest is een eenmalig glossy magazine van Lucas Onderwijs over lezen, leesonderwijs en leesmotivatie. Aan het magazine werkten meer dan 80 scholen mee. Ook staat het blad vol interviews met deskundigen, schrijvers en onderwijsprofessionals. Ik was verantwoordelijk voor de hoofd- en eindredactie en de realisatie.
Oplage: 5000 ex.
Succesverhaal: Ontdek Het nieuwe lezen
Succesverhaal: Ontdek Het nieuwe lezen van Blink bundelt alle belangrijke feiten en inzichten over Het nieuwe lezen (de nieuwe leesaanpak van Blink). Met onder andere:
- een toelichting op de vijf pijlers van Het nieuwe lezen;
- columns van negen bekende schrijvers;
- artikelen en interviews met leraren, leerlingen en wetenschappers en experts;
- een speciaal voor het boek geschreven artikel van emeritus hoogleraar psychologie Jelle Jolles, over waarom lezen zo belangrijk is.
Ik bedacht samen met Blink en andere creatieven het concept en was verantwoordelijk voor de eindredactie.
Oplage: 5000 ex.
De kunst van het veranderen
Voor Lucas Onderwijs maakten we een boek vol inspirerende verhalen van Lucasscholen die werken aan onderwijsvernieuwing. Ook bevat het boek wetenschappelijke inzichten over wat werkt met innovatie in het onderwijs en rubrics die scholen in staat stellen zelf aan de slag te gaan.
Het boek is gratis online te lezen via lucasonderwijs.nl/dekunstvanhetveranderen.
Ik was verantwoordelijk voor de redactionele begeleiding en de eindredactie.
Oplage: 1000 ex.
WIJS magazine
Voor WIJS - een gratis magazine over mediaopvoeding - was ik verantwoordelijk voor het concept, de realisatie, de hoofdredactie en de eindredactie.
Het magazine was verkrijgbaar in bibliotheken en winkels van Vodafone en Ziggo en gratis te bestellen door onderwijs- en opvoedorganisaties. Je kunt het nog steeds online lezen via vodafoneziggo.nl/wijs.
Oplage: 100.000 ex.
Meer boeken
Ik droeg ook nog bij aan de volgende non-fictieboeken:
Scholen om van te leren (Kennisnet, 2015)
Positive digital content for kids (POSCON/Mijn Kind Online, 2014)
Mediawijsheid op de basisschool (Kennisnet/Mijn Kind Online, 2013)
Handboek Goed doen 2.0 (Kennisnet/Mijn Kind Online, 2013)
Inspiratieboek Sociale media op de basisschool (Kennisnet/Mijn Kind Online, 2012)
Contact! Kinderen en nieuwe media (Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)